QR-code: Handig, snel en bezig met een opmars

Background blocks

Als je er eenmaal op let, zie je ze overal: QR-codes. De QR-code speelt een steeds grotere rol in ons leven, voor zowel consumenten als organisaties. Ze verschijnen op allerlei plekken, zoals op het terras, bij online betalingen, op business cards of op reclameborden. En dat is niet zo vreemd. Met deze codes kun je namelijk op een efficiënte manier data opslaan, die makkelijk en snel te scannen is. En dat is handig voor gebruik in het dagelijks leven en voor professionele toepassingen.

Wij vertellen alles over de geschiedenis, voordelen en mogelijkheden van QR-codes. Daarnaast geven we tips over hoe je deze codes het beste kunt uitlezen.

De QR-code vroeger en nu

QR-codes bestaan al sinds 1994 en werden voor het eerst gebruikt in de auto-onderdelenindustrie. De eerste jaren waren ze eigenlijk alleen te zien in fabrieken en industriële omgevingen. QR-codes werden op onderdelen gelaserd of geprint, zodat medewerkers en eindgebruikers via de kleine code kwaliteits- of controlekenmerken konden uitlezen. Dat was stukken praktischer dan de traditionele streepjescodes, omdat die veel minder informatie kunnen bevatten en meer ruimte innemen.

De toepassing voor consumenten heeft wat langer op zich laten wachten. Om QR-codes te kunnen uitlezen, waren er speciale barcode scanners nodig. Pas toen consumenten toegang kregen tot mobiele telefoons met camera en internetverbinding, konden QR-codes worden geadopteerd door een breder publiek. De populariteit groeide eerst voornamelijk in Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea. Hier kunnen consumenten al jaren tijdens het wachten op het openbaar vervoer boodschappen bestellen op elektronische schermen. Vervolgens kunnen ze de boodschappen afrekenen via een betaal-app met QR-code.

Pas de laatste jaren heeft de QR-code ook in Europa meer bekendheid gekregen. Sinds de introductie van de Corona Check-app weet bijna iedere Nederlander wat een QR-code is. Hoewel QR-codes hier nog niet zo algemeen worden gebruikt als in Azië, zijn de voordelen en mogelijkheden enorm.

Voordelen van QR-codes

QR-codes hebben verschillende voordelen. In het kort:

  • Ze leveren veel informatie op een klein oppervlak
  • Ze zijn niet snel onbruikbaar
  • Ze werken snel en zijn flexibel inzetbaar

Veel informatie, klein oppervlak

Doordat je met een QR-code tweedimensionaal data kunt opslaan, kun je er veel informatie in kwijt. Hierdoor is een QR-code veelzijdiger dan een streepjescode met eendimensionale dataopslag. Zo kun je in de industriële sector de complete informatie over een essentieel onderdeel uitlezen. Hoe uitgebreider de QR-code, hoe meer informatie erin kan worden opgeslagen.

Niet snel te beschadigen

Een streepjescode is bij een beschadiging al snel niet meer te scannen. Bij QR-codes zit dat anders. Doordat ze voorzien zijn van een foutcorrectie, kun je ze zelfs nog uitlezen als ze voor 40% beschadigd zijn. Dat ze zo goed leesbaar blijven, heeft nog een leuke bijkomstigheid: hierdoor zijn de codes te ‘customisen’. Je kunt bijvoorbeeld een merknaam, logo of afbeelding in de QR-code zetten. In principe is alles mogelijk, zolang 60-70% van de code nog maar leesbaar is.

Werkt snel en flexibel

QR-codes zijn multifunctioneel. Ze zijn snel te scannen, en je kunt er bijna alle typen informatie in kwijt, van URL’s en afbeeldingen tot een A4 aan platte tekst. En doordat bijna iedereen een mobiele telefoon met camera en internet op zak heeft, kunnen QR-codes breed worden ingezet.

Waar vind je de QR-code?

De bovenstaande voordelen maken QR-codes bijna overal inzetbaar. Laten we beginnen met de plek waar het allemaal begon: de auto-industrie. Daar vind je QR-codes op allerlei onderdelen. In metalen onderdelen kunnen codes van 5×5 millimeter worden gelaserd. In de code staat wanneer het onderdeel is gefabriceerd, waar het vandaan komt en van welk materiaal het is gemaakt. Als er een terugroepactie is, kun je als monteur en soms zelfs als consument de QR-code scannen en checken of jouw onderdeel moet worden teruggestuurd of niet. Zelfs in de hoogste regionen van de auto-industrie worden QR-codes gebruikt. Zo gebruiken alle Formule 1-teams deze codes om te zien wanneer ze een onderdeel hebben geplaatst en wanneer iets moet worden vervangen.

Ook in andere branches vind je de QR-code terug. Zo gebruikt de edelstenen- en diamantindustrie QR-codes om deze waardevolle stenen te certificeren. Deze QR-codes zitten meestal aan een hangertje. Soms worden QR-codes zelfs minuscuul in een steen gelaserd.

QR-codes zijn handig voor bedrijven, maar ze maken ook het leven van consumenten een stuk makkelijker. Niemand hoeft meer vliegtickets te printen: bij het boeken krijgen reizigers de QR-code in de mail of de app. Deze code kunnen ze tijdens het boarden laten zien via hun mobiel. Hetzelfde geldt voor (internationale) treintickets, de Corona Check-app of kaartjes voor festivals of concerten. Met een snelle scan hebben consumenten direct toegang.

In de horeca kunnen consumenten steeds vaker bestellen of afrekenen met QR-codes op tafel. In musea kunnen bezoekers extra informatie krijgen door de code naast een object te scannen. En als consumenten iets online bestellen, kunnen ze een QR-code scannen, die hen direct naar de eigen betaal-app leidt. Het juiste bedrag staat al klaar en ze hoeven de overboeking alleen nog maar te bevestigen.

Speciale devices om QR-codes te scannen

Voor consumentengebruik zijn mobiele telefoons prima in staat om QR-codes te scannen. Ook professioneel worden QR-codes soms gelezen met smartphones. Sterker nog: je ziet zelfs bij festivals en evenementen dat medewerkers met hun eigen mobiele telefoon bezoekerspassen staan te scannen.

Toch is het voor zakelijk gebruik beter om te kiezen voor professionele apparatuur, zoals mobile computers. Dit heeft verschillende voordelen. Zo kunnen de imagers van professionele mobile devices tot wel 10 keer sneller QR-codes scannen dan een mobiele telefoon. Dat scheelt ontzettend veel tijd. Hoe handig is dat, als je 30.000 man naar binnen moet scannen in een voetbalstadion? En hoeveel sneller kun je werken als je 100.000 producten moet sorteren in een magazijn?

Ten slotte kun je met deze devices QR-codes scannen in bijna iedere situatie, waardoor het scanproces stukken efficiënter verloopt. Ze werken zelfs op een paar meter afstand of door ramen heen. Ook regen is geen enkel probleem voor deze apparaten, omdat ze bestand zijn tegen weer en wind.

De komende jaren zullen QR-codes steeds gewoner worden. We gaan dat zien in ons privéleven en in het bedrijfsleven. Er komen alleen maar meer mogelijkheden en toepassingen bij. Met speciale mobile devices bereid je je organisatie voor op de toekomst en kun je op tijd inhaken op nieuwe toepassingen.

Dalosy levert apparaten en software voor QR-codes

Dalosy is expert in Enterprise Mobility. Bij ons ben je aan het goede adres voor mobile devices en digitale oplossingen. Wij kijken naar wat jouw organisatie nodig heeft en adviseren welke apparaten het beste bij jouw specifieke situatie passen.

Je kunt bij ons terecht voor allerlei soorten mobile devices. We leveren apparaten die verzendlabels kunnen lezen, maar ook barcode printers, waarmee je zelf QR-codes en andere barcodes kunt afdrukken. Bij ons kun je printers en mobile devices huren of aanschaffen – wat het beste bij jouw bedrijf past.

Uiteraard kun je het gehele beheer van devices bij ons onderbrengen. Kies dan voor ons Enterprise Mobility Management. Met deze oplossing zorgen we voor de hardware, regelen we software-updates en voorkomen we afwijkende instellingen.

Bijna alle moderne apparatuur die barcodes leest, is ook geschikt voor QR-codes. Hoeft jouw bedrijf alleen maar 1D-codes te lezen, zoals streepjescodes? Dan adviseren we je toch om te kiezen voor een imager. Die kan namelijk alle soorten barcodes lezen, terwijl een laserscanners niet verder komt dan 1D-codes. Zo voorkom je dat je bij een eventuele overstap nieuwe mobile devices moet aanschaffen.

Benieuwd naar ons aanbod? Of wil je sparren over hoe jij QR-codes optimaal kunt inzetten voor jouw organisatie? We denken met je mee en zorgen ervoor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst, met robuuste hardware en up-to-date software.

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW