Digitalisering, automatisering, robotisering

Background blocks

Retailers en logistiek dienstverleners hebben de afgelopen jaren een enorme flexibiliteit en een groot aanpassingsvermogen laten zien. Van traditionele dienstverleners zijn ze geëvolueerd naar partijen die zowel online als offline actief zijn met een multi-channel, cross-channel of omni-channel.

Momenteel zitten de retail en logistiek midden in de aardverschuiving die corona heet. De pandemie versnelt de digitale transformatie in ongekend tempo en verplettert diverse organisaties die daar niet klaar voor waren.

Een terugkeer naar ‘normaal’, waar we allemaal naar uitkeken, is uitgesloten. De wereld is voorgoed veranderd. Ook de veranderingen die retailers en logistiek dienstverleners nu doorvoeren, zijn blijvend. De digitale transformatie die winkelmagazijnen al in gedachten hadden, is meerdere jaren naar voren gehaald.

Online winkelen is niet meer te stuiten. Nu de winkels gesloten zijn, is de druk op het verzamelen en verzenden van pakketten gigantisch geworden. Consumenten betalen geen cent extra en willen niet langer op hun bestelling wachten omdat de retailer het zo druk heeft. Wat het mensenwerk betreft, hebben we zelfs een grens bereikt. Om een distributiecentrum efficiënt te laten werken, kunnen we maar één keuze maken: automatiseren en robotiseren.

Over wat voor robots hebben we het eigenlijk?

Misschien heb je in een winkel of ziekenhuis wel eens robots gezien die dienst doen als gastheer/gastvrouw. Of weet je dat Amazon drones inzet om te orderpicken. Als wij het over robots hebben, bedoelen we vaak AMR (Autonomous Mobile Robots) zoals die van onze partner Fetch Robotics. Dit zijn zelfrijdende transportmiddelen die verpakte goederen, kratten en pallets vervoeren, met name in logistieke omgevingen.

Er zijn ook robots die de orderpicker volgen. De orderpicker zet dozen op de robot en de robot vindt zijn weg weer terug. Dit scheelt de orderpicker heel wat gesjouw en kilometers. Andere robots rijden zelf door de magazijnen om de voorraadtelling te doen. En sommige robots hebben een ‘arm’ en kunnen zelf orderpicken en bijvullen.

In een winkelomgeving kan de robot voorzien zijn van Artificial Intelligence om bijvoorbeeld onbemand de artikelen in de schappen te controleren op soort en aantallen. Soms kan hij ze zelfs aanvullen.

Wat moet er allemaal gebeuren als je wilt robotiseren?

Robotisering is niet in elke bestaande omgeving en situatie in te passen. Om te beginnen moeten het wireless netwerk en de aanwezige software er geschikt voor zijn. Is de dekking goed genoeg? Kunnen alle elementen worden geïntegreerd tot één efficiënt werkend systeem?

Ook de fysieke omgeving moet zich lenen voor robotisering. Is er voldoende ruimte, zodat mensen en robots zich veilig kunnen voortbewegen? De routering van robots moet met zorg worden uitgewerkt. Een andere belangrijke vraag is of de vloer geschikt is voor rondrijdende robots.

Uiteraard kunnen de intelligente en fysieke omgeving geschikt worden gemaakt voor robotisering. Leveranciers van robotoplossingen hebben allerlei tools om te interfacen met WMS software.

De menselijke factor

Veel bedrijven zijn bang dat mensen overbodig worden. Natuurlijk is dat niet het geval. Robotisering zorgt vooral voor een minder zware belasting van mensen. Ook ergonomisch kunnen robots voor verlichting zorgen, bijvoorbeeld als een pakket erg zwaar is en/of hoog ligt. Bovendien is het in deze tijd onwenselijk om veel mensen in één ruimte te laten werken. Met robots kunnen organisaties het risico op besmetting verlagen.

Nu de grenzen van de menselijke mogelijkheden zo langzamerhand zijn bereikt, kun je als organisatie niet blijven uitbreiden met meer mensen. Robotisering kan je helpen om meer efficiëntie en betrouwbaarheid te realiseren.

Robotisering, ja of nee?

De beslissing om magazijnactiviteiten te automatiseren, moet een goede basis hebben. De volgende afwegingen spelen een rol:

  • Kosten – het vergt aanzienlijke investeringen om robots in te zetten.
  • Bedrijfsgrootte – de onderneming moet groot genoeg zijn om de investeringen (snel) terug te verdienen.
  • ROI – hoe lang duurt het, afhankelijk van de situatie, om de investering terug te verdienen?
  • Infrastructuur – de aanpassingen kunnen te ingrijpend zijn om optimaal te kunnen profiteren van robotisering.
  • Operationele downtime tijdens installatie – als het geen optie is om het bedrijf een aantal dagen, laat staan weken, stil te leggen, is robotisering niet altijd een reële optie.

Afhankelijk van het bovenstaande kiezen sommige bedrijven voor robotisering die weinig aanpassingen aan de infrastructuur vereist, die in werkprocessen kan worden geïnstalleerd, die de productiviteit van werknemers verhoogt en tegelijkertijd een korte terugverdientijd heeft. Bedrijven die hun processen nog niet hebben geautomatiseerd, gaan vaak eerst voor mobiele apparatuur om de productiviteit en efficiëntie te verhogen.

Dalosy: training, software & hardware

Dalosy helpt je graag bij de transitie. Dat begint bij goed advies over de beste aanpak. We kunnen een test- of demo-omgeving voor je inrichten en de software / licenties voor die omgeving leveren. Je kunt bij ons terecht voor de aanschaf van hardware – de robots dus – en tot slot bieden we diverse softwaretrainingen voor service engineers.

Heb je vragen?

Heb je vragen over automatisering of de inzet van robots in je organisatie? We staan voor je klaar. Mail ons of bel 078 681 1200

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW