Zonder goede logistiek en mobility geen e-commerce

Background blocks

E-commerce is booming business. Als we de berichten mogen geloven, noteren de Nederlandse e-commerce bedrijven over 2019 een dikke €26 miljard omzet, verdeeld over 260 miljoen orders. Dat komt neer op 700.000 aankopen per dag. In 2040 verwacht men dat 95% van alle detailhandel-aankopen via internet verloopt. In de VS gaat 10% van de detailhandel al via online en groeit het aantal aankopen met 15% per jaar. In Nederland bedraagt de groei 8%.

Alle e-commercebedrijven hebben te maken met waanzinnige drukte tegen het einde van het jaar. En het gaat allang niet meer om Sinterklaas en Kerst. Want er moet tegenwoordig ook een Singles Day zijn. En als mensen dan nog niets hebben gekocht, gaan ze voor de bijl op Black Friday of daarna op Cyber Monday. Dat is nogal wat.

Online winkelen is niet meer weg te denken uit ons leven. 90% van alle Nederlanders koopt wel eens iets via internet vanwege de ruime keus, prijs en het gemak. Maar aan de achterkant van dit proces heeft e-commerce te maken met twee belangrijke knelpunten.

Knelpunt 1: De logistieke organisatie

De bestelbusjes die je overal in de stad tegenkomt, zijn vast wel herkenbaar. Deze busjes zijn iedere dag volgeladen met pakketjes die zo snel mogelijk moeten worden geleverd. En daarnaast wordt 50% van die leveringen weer geretourneerd. Mensen vinden het heel normaal om drie maten tegelijk te bestellen en de twee niet-passende items terug te sturen. Of om vijf producten te bestellen en die alle vijf weer te retourneren. Gratis retour zenden toch? Juist het feit dat er zo gemakkelijk met bestellingen wordt omgegaan, zorgt voor kopzorgen en de nodige logistieke kosten bij de e-commerce ondernemer.

In verband met die decembergekte komt daar nog bij dat het logistieke proces is afgestemd op een gemiddelde. Het is zo efficiënt mogelijk ingericht voor het hele jaar. En als het aantal orders dan ineens door het dak gaat, heb je niet ergens een grote groep mensen achter de hand. Laat staan een extra hoeveelheid apparatuur om de orders te verwerken. Hoe kun je anticiperen op zulke enorme piektijden?

Knelpunt 2: Netwerk en mobiele devices

Veel bedrijven kunnen de extreme drukte in de laatste twee maanden van het jaar gewoon niet aan. Hun netwerk is ontoereikend en ze hebben niet voldoende devices. En de mobile devices en printers die ze in huis hebben, zijn niet robuust genoeg voor de hoeveelheid orders die verwerkt moet worden.

Bij sommige e-commercebedrijven is de boodschap aangekomen. Zij richten hun processen steeds efficiënter in. Ze investeren in robuustere mobile devices en printers, waarmee de kans op problemen en storingen veel kleiner is. Doet zich toch een probleem voor, dan hebben ze daarop dankzij een goede tracing al geanticipeerd. Ze leggen een krachtig netwerk aan. Ze werken met robuuste apparatuur en met mensen die goed zijn ingewerkt. Behalve die degelijke basis werken ze samen met een goede partner die Enteprise Mobility Management levert en die online meekijkt. Daardoor kunnen veel problemen worden voorkomen.

Maar zelfs deze partijen hebben moeite om alles zelf te regelen. En wat doe je als je niet zo’n grote speler bent?

Goede apparatuur kun je ook huren

Hoe goed je het ook voor elkaar hebt als e-commercebedrijf, in november en december heb je niet genoeg aan de gemiddelde hoeveelheid mensen en apparatuur. Je moet opschakelen. Omdat het aanschaffen van nieuwe apparatuur erg duur is, kwamen veel grote e-commercebedrijven de afgelopen jaren bij ons. Of het ook mogelijk was om tijdelijk gebruik te maken van nieuwe apparatuur? Oftewel: of Dalosy die apparatuur kon verhuren?

De complete oplossing van Dalosy

Natuurlijk helpen we onze klanten graag in drukke tijden. Wij ondersteunen verscheidene e-commercebedrijven met seizoensgebonden extra apparatuur. Zo leveren we diverse mobiele devices, draadloze infrastructuur en printers die verzendlabels maken. Die hebben wij voor specifieke klanten in de juiste configuratie klaar liggen.

Deze apparatuur moet direct 100% functioneren. Daarom zorgen wij ervoor dat elk device in prima staat verkeert. Het logistieke proces is de ruggengraat van de e-commerce onderneming. De mobiele devices, computers en het draadloze netwerk daar omheen moeten allemaal perfect werken.

De consument verwacht immers ook in drukke tijden dat hij de volgende dag geleverd krijgt! Ook bezorging ’s avonds en in het weekend moet worden gegarandeerd. Die hoog gespannen verwachtingen moeten worden waargemaakt door de logistieke afdeling.

Een van de voordelen van deze oplossing is dat wij deze klanten meestal al Enterprise Mobility Management leveren. Ze krijgen dus ten eerste op afroep de benodigde extra apparatuur van ons, die al volledig op hun organisatie is afgesteld zodat ze er meteen profijt van hebben. Ten tweede monitoren wij hun systemen, inclusief de gehuurde apparatuur, en kunnen we eventuele problemen oplossen voordat of zodra onze klanten er last van hebben.

Het nieuwe jaar is net begonnen. Dit is een goed moment om te bekijken wat er dit jaar kan worden verbeterd. Wat gaat jouw organisatie anders doen?

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW