Voice in de logistiek: handen vrij, minder fouten en meer inzicht

Background blocks

Er is geen groot magazijn dat ze niet kent: de handterminals waarmee orders worden gepickt. Wereldwijd worden handterminals gebruikt bij zo’n 90% van alle logistieke handelingen. De medewerkers krijgen instructies op hun beeldscherm en lopen naar de opgegeven locaties om de artikelen te verzamelen. Elk artikel wordt gescand, het gevraagde aantal wordt ingevoerd en het artikel wordt op de pickkar geplaatst. De voordelen van werken met handterminals zijn dat medewerkers niet met papieren lijsten lopen om de gepickte items af te vinken en die achteraf handmatig in de computer moeten verwerken. Door het scannen zijn de orders en de voorraad altijd bijgewerkt en up-to-date.

Nadelen van werken met handterminals

Er zitten ook nadelen aan deze methode. Je medewerkers hebben bijvoorbeeld hun handen niet vrij. Ze moeten hun handterminal telkens wegleggen of in de holster doen om producten op de pickkar te leggen. Een bijkomend risico is dat de ogen van de medewerkers voortdurend op het scherm van hun handterminal zijn gericht. Met al die heftrucks en reachtrucks die rondrijden in een DC, levert dat gevaarlijke situaties op. Een goed alternatief is orderpicken met een voice-oplossing.

Hoe werkt Voice-technologie?

Voice-technologie werkt op basis van stemherkenning. Je logistiek medewerkers krijgen een hoofdtelefoon met microfoon aangemeten en een handzaam, draadloos computertje dat aan hun riem hangt of op de pickkar wordt geplaatst. Via hun hoofdtelefoon krijgen ze instructies, zoals ‘loop naar gangpad 5, vak 8 en pak 20 items van artikel X’. Na de instructies te hebben gevolgd, bevestigt de logistiek medewerker dit per stem via de microfoon.

Je kunt het volledige logistieke proces van tevoren inregelen. Je kunt procedures vastleggen over alle te ontvangen instructies en de bevestigingen die gegeven moeten worden als reactie. Bijvoorbeeld dat de medewerker ter bevestiging zegt: ’20 items van artikel X gepickt’. Ook foutmeldingen kun je vooraf instellen. Is de voorraad van artikel X niet groot genoeg, dan meldt de medewerker dat hij er 10 heeft gepakt in plaats van 20. Het systeem maakt dan van deze order automatisch een deellevering. Eén van de voordelen van voice is dat medewerkers hun handen vrij hebben en ook niet doorlopend op hun beeldscherm hoeven te turen. Het werkt prettiger en efficiënter.

Voice-oplossingen zijn uitstekend te integreren in Warehouse Managementsystemen. Grote WMS leveranciers als SAP en Oracle hebben standaard modules om met voice te kunnen interfacen.

Stemherkenning in 30 seconden

Bij de inzet van een nieuwe oplossing hoort uiteraard ook een kritische houding: Loop ik dan morgen met de hoofdtelefoon die mijn collega vandaag draagt? Herkent dat apparaat mijn stem als ik verkouden ben? Hoe gaat het systeem om met mijn zware accent?

Stemherkenning is de laatste jaren enorm intelligent geworden. Het systeem heeft ongeveer 30 seconden nodig om een stem te leren kennen. Inclusief accent, spraakbeperking en/of verkoudheid. Hygiëne is nooit een probleem. Elke medewerker heeft een eigen headset en bewaart die in zijn eigen locker. De computers liggen in een rek. Die raak je nauwelijks aan. Je doet een riem om, ontvangt instructies en kunt aan de slag.

Stap niet over zonder betrouwbare integratiepartner

Voice kent veel voordelen, maar het is wel belangrijk dat je de overstap naar voice goed voorbereidt. Het is niet een kwestie van hoofdtelefoons uitdelen en gaan. Voor een goede inventarisatie en implementatie heb je een betrouwbare integratiepartner nodig.

Bij Dalosy bekijken we kritisch of er echt winst en efficiency te behalen zijn met voice. Na een inventarisatie van je logistieke operatie en de systemen maken we een testopstelling. Alleen dan kunnen we laten zien hoe het werkt en wat de implementatie kan opleveren. In sommige gevallen blijkt na de testopstelling dat er geen (of niet genoeg) efficiencyslag te behalen valt met voice. Bijvoorbeeld bij een bedrijf met weinig orderpickers of een heel lage frequentie van orderpicking.

In voice-trajecten let Dalosy vooral op mogelijkheden om sneller en veiliger te werken, minder fouten te maken en beter inzicht en overzicht te hebben. Zijn die mogelijkheden er niet of nauwelijks, dan zullen we je adviseren om de overstap niet te maken. Maar valt er voor jouw bedrijf geld te verdienen met voice in je logistieke proces? Dan begeleiden we je graag naar een volledige integratie van voice in je bedrijfsactiviteiten.

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW