Technologische ontwikkelingen in 2019

Background blocks

In januari zijn we met een aantal relaties naar New York geweest. We hebben daar onder andere Retail’s Big Show van de National Retail Federation (NRF) bezocht. Nu is New York van zichzelf al inspirerend genoeg, maar deze grote beurs houdt ons jaarlijks op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends. Wat zijn de trends die wij onze branche gaan zien?

Trend #1: RFID (contactloos data lezen en opslaan)

Radio-frequency identification, oftewel het contactloos lezen en opslaan van data, neemt een enorme vlucht. Een eenvoudig voorbeeld is het openen van je hotelkamer met een pasje dat je niet in een lezer schuift, maar voor de deur houdt. Ook bedrijven in fashion en retail gaan over op deze technologie. Het principe is simpel: je plaatst zenders op een aantal strategische plaatsen in de winkel en je voorziet je collectie van RFID tags. Vervolgens heb je een volledig overzicht van wat er in je winkel ligt. Ook voorraadbeheer en logistiek worden eenvoudig met RFID. Je weet altijd precies hoe veel exemplaren je nog van een item hebt en wanneer voorraden moeten worden aangevuld.

RFID wordt steeds laagdrempeliger

Toen deze technologie net beschikbaar was, was het duur en technisch ingewikkeld om RFID toe te passen. Doordat zo veel bedrijven deze werkwijze adopteren, wordt RFID steeds laagdrempeliger. Grote modeketens als Zara, H&M en G-Star zijn er druk mee aan de slag. Zeker voor het midden- en hogere segment fashion en retail is RFID een interessante technologie.

Voor ketens in het lagere segment zijn de kosten op dit moment nog een uitdaging. Toch wordt RFID in een later stadium ook voor het goedkopere segment interessant. Enerzijds omdat technologie na verloop van tijd goedkoper wordt. Zo worden de RFID tags en apparatuur in grote aantallen gemaakt, waardoor de prijs per stuk steeds scherper wordt.

RFID in de luchtvaart

In de luchtvaart willen ze ook RFID toepassen. Bijvoorbeeld door nieuwe koffers van een tag te voorzien. Hoe mooi zou het zijn om een RFID tag in je koffer te hebben, zodat die koffer meteen bij aankomst in de vertrekhal wordt herkend en al je bagage automatisch wordt afgehandeld?

Wat er nog moet gebeuren op dit gebied van RFID is dat er internationale afstemming moet komen. We hebben afspraken en standaarden nodig. Een uitdaging van deze en andere nieuwe technologieën is dat elk land of geografische omgeving zijn eigen ideeën heeft over standaarden. Is die nieuwe technologie slecht voor de gezondheid? Is er sprake van straling? Verstoort die technologie de systemen waarmee we nu werken? In het geval van RFID lijkt het erop dat het niet lang meer gaat duren voordat er internationale standaarden komen en het net zo vanzelfsprekend wordt als de streepjescode.

Trend #2: Elke werknemer een eigen mobiel device

In diverse branches, waaronder retail, logistiek, hospitality en de zorgsector, groeit de behoefte om te weten waar werknemers zich bevinden. Niet om te controleren wat ze aan het doen zijn, maar om met de juiste personen zo snel en accuraat mogelijk actie te kunnen ondernemen. Als een klant een vraag of probleem heeft, wil je weten wie er in de buurt is om die vraag te kunnen beantwoorden of het probleem te kunnen oplossen. Dit is te realiseren als alle werknemers een eigen mobiel device te krijgen. Op dit moment heeft een retail vestiging of filiaal uit kostoverwegingen vaak maar een beperkt aantal medewerkers met een handterminal om producten te scannen, voorraden te bekijken, klanten te ondersteunen, etc.

Alles-in-één

Medio deze zomer wordt er een compacte, multifunctionele versie van de handterminal geïntroduceerd. Deze handterminal is robuust, heeft een scherm en een ingebouwde scanner, én is uitgerust met functionaliteiten om te communiceren (waardoor een telefoon en portofoon overbodig wordt) en te zien waar de medewerkers zich bevinden. Daarnaast worden deze nieuwe devices een stuk goedkoper waardoor het interessant wordt om iedere medewerker van een device te voorzien. De Workforce Connect software van Zebra zorgt ervoor dat je deze alles-in-één handterminals kunt aansturen en optimaal benutten.

Trend #3: Electronic Shelf Labeling

Electronic Shelf Labeling (ESL) is een nieuwe technologie die het kaartje met barcode in de schappen gaat vervangen. Daar komen kleine beeldschermen ter grootte van een schapkaartje voor in de plaats, waarop de prijsinformatie dynamisch kan worden geprojecteerd. Hierdoor wordt het, in deze tijden van internet en acties, een stuk eenvoudiger om je pricing dynamisch mee te laten bewegen met je actiefolders en de prijs die op internet wordt afgedwongen. Deze technologie was in het verleden nog erg duur. Door verbeterde technologie en eenvoudige aansturing middels het bestaande draadloze netwerk is dit nu toegankelijker geworden. ESL heeft intelligentie in zich waardoor de voorraad kan worden weergegeven. Hiermee weet je dus altijd wat je nog op voorraad hebt en wat er moet worden aangevuld. Deze technologie biedt in de toekomst talloze mogelijkheden. Intergamma heeft in een filiaal in Hilversum al een pilot draaien met ESL.

Trend #4: Locationing

Makkelijker dan dit kun je niet winkelen! Je maakt een verlanglijstje op je telefoon. Bijvoorbeeld voor de bouwmarkt waar je altijd naartoe gaat. Zodra je de bouwmarkt binnenloopt, pikt het systeem dat bestuurd wordt via de slimme LED verlichting in de winkel je wensenlijstje op en krijg je via je telefoon of op je zelfscan-terminal de exacte route voorgeschoteld die jou langs alle producten brengt die je nodig hebt of waar je je voordeel mee kunt doen.

Hoe zit het met locationing & privacy?

De privacy is bij deze nieuwe ontwikkeling wel iets om rekening mee te houden. Mogen winkels zomaar weten wie er binnenkomt en wat klanten kopen? Mogen ze contact maken met de telefoons van hun klanten? Net als met cookies op websites, is locationing wel iets waar klanten eerst toestemming voor moeten geven voordat ze het gemak ervan kunnen ervaren.

Trend #5: Android, Android, Android

Je ziet bijna nergens meer Windows operating systems. Het is allemaal Android wat op mobiel devices de klok slaat. Volgend jaar houdt de ondersteuning van Windows OS definitief op. Daar zijn we bij Dalosy dan ook druk mee bezig. Het onderhoud van Android, oftewel het naadloos koppelen, beheren en up-to-date houden van de software en hardware, is aan de orde van de dag. Wij vinden het belangrijk om onze klanten op de hoogte te houden en alle zorgen uit handen te nemen.

Meer weten over al deze nieuwe ontwikkelingen?

Zit er iets bij waarvoor je belangstelling hebt of waar je meer informatie over wilt? Of heb je een andere vraag? We zijn je graag van dienst. Maak een afspraak. Bij Dalosy is de koffie altijd vers.

Maak een afspraak

Meer weten? Neem contact met ons op!

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW