Grote sorteercentra, zoals die van PostNL of FedEX, hebben pakketsortering tot kunst verheven. Er zijn ook bedrijven die na het fabricageproces hun eigen distributie verzorgen, zoals witgoedfabrikanten, grote fashionbedrijven en e-commerce giganten. In al die distributiecentra vind je kilometers aan lopende banden, compleet met wissels en bufferzones, waarop elk pakket een specifieke route volgt. Camera’s en scanners die in een fractie van een seconde een barcode lezen, zorgen ervoor dat een pakket het juiste eindpunt bereikt.
Het gaat ook wel eens mis in dat proces: er ontbreekt een label, het label is onleesbaar of er zitten drie labels op. Dan moet er worden ingegrepen. Iemand moet het pakket van de band pakken en het probleem oplossen.
Er zijn ook issues die niet door de scanner worden gedetecteerd. Het label zit niet op de goede plek, de doos is beschadigd of het label heeft niet de juiste vormgeving of kleur. Op dat soort afwijkingen zijn de camera’s niet berekend, want ze zijn puur gericht op de logistiek. Maar ook in zulke gevallen moet een doos handmatig van de band worden gehaald, nagekeken en van een nieuwe verpakking of nieuw label worden voorzien, dat ook handmatig moet worden geprint. Dat kost tijd en menskracht. En dat zijn nou net twee ingrediënten die schaars zijn.
Peak Technologies heeft Peak Analytics ontwikkeld, een diagnosesoftware waarmee de apparatuur meer informatie kan verwerken. Met behulp van AI-technologie verzamelt het programma informatie, leert daarvan en bouwt historie op. Problemen bij het sorteren komen direct aan het licht, zodat het sorteerproces kan worden verbeterd.
Dit betekent dat je de barcodescanners nu ook kunt inzetten om informatie te verzamelen en aan de hand daarvan verbeteringen door te voeren. Dat is de kracht van Peak Analytics: het verbeteren en efficiënter maken van processen.
In veel sorteercentra komen de pakketten van buitenaf. Bijvoorbeeld omdat producten in het buitenland of bij leveranciers worden ingekocht. Dankzij deze nieuwe software met AI-technologie kun je toeleveranciers feedback geven over problemen in het sorteerproces. Ook kun je hen informeren over de voorschriften waaraan hun pakketten moeten voldoen. Daardoor kunnen zij hun eigen processen verbeteren en pakketten aanleveren die probleemloos door de keten gaan, met de juiste specificaties en details. Hoe mooi is het dat je behalve intern ook extern verbeteringen kunt doorvoeren?
Op de Parcel & Post Expo in oktober presenteerde Dalosy samen met Peak de nieuwe Peak Analytics software. Bij onze demo-scantunnel konden bezoekers live zien hoe de technologie werkt. Er was beslist belangstelling voor deze ontwikkeling.
Sommige bezoekers die al gebruik maken van scanners in hun sorteercentrum, wilden weten of de software van Peak Analytics op die bestaande camera’s zou werken. Omdat je de software van Peak Analytics kunt inzetten op diverse merken en oplossingen, konden we hen geruststellen. De Peak Analytics diagnosesoftware met AI-technologie is geschikt voor scanners en oplossingen van uiteenlopende merken.
Nieuwsgierig geworden? Ook een demo ervaren?
NU ABONNEREN
Updates