Machine vision – meer efficiëntie in logistiek en supply chain

Background blocks

Het aantal pakketten dat wordt gedistribueerd, blijft maar toenemen. Bedrijven in de logistiek en supply chain moeten grote hoeveelheden producten ophalen, verpakken, sorteren, labelen en verzenden. En dan komen er ook nog heel wat pakketten retour. Er moet steeds efficiënter en strakker worden gewerkt, terwijl het aantal medewerkers niet toeneemt.

Sterker nog, dat neemt alleen maar af. Het is voor logistieke bedrijven moeilijk om voldoende mensen te vinden. Aan de andere kant zijn mensen duur en minder efficiënt dan machines. Ook kunnen mensen niet met het blote oog beoordelen of de verpakking goed genoeg is. Zou machine vision hier misschien een welkome oplossing zijn?

Wat is machine vision?

Machine vision is een technologie die sensoren, camera’s en geavanceerde software gebruikt om pakketten of pallets met een barcode te scannen. Het systeem maakt hoogwaardige beelden, slaat die op en beoordeelt of de data, zoals afmetingen, plaatsing van barcode en leesbaarheid, aan specifieke parameters voldoet.

Deze technologie werkt op basis van deep learning & AI.

Machine vision zorgt voor grote verbeteringen op het gebied van efficiëntie en betrouwbaarheid bij het lezen van barcodes. Breed ingezet biedt machine vision vele voordelen voor de logistieke en supply chain markt.

Machine vision in e-commerce

E-commerce, een branche die zich kenmerkt door veel handmatig werk, maakt een revolutie door. Scanners, voorzien van machine vision-technologie, worden op vaste plekken op een paktafel of lopende band gemonteerd. De pakketten komen langs de scanner, die de etiketten of barcodes leest en beoordeelt.

Voordelen van machine vision en fixed scanners

Machine vision en fixed scanners bieden drie belangrijke voordelen waardoor organisaties een enorme efficiencyslag kunnen maken:

  1. Snelheid: Vooral laden en lossen gaan veel sneller, doordat machine-vision oplossingen barcodes in een fractie van een seconde 100% accuraat lezen en beoordelen.
  2. Minder fouten: Geautomatiseerde barcodesystemen die voorzien zijn van machine vision, verbeteren de hele supply chain. Ze kunnen oneindig veel sneller en nauwkeuriger barcodes lezen en beoordelen dan mensen. Ze leren van elk pakket dat voorbij komt en worden steeds beter. Ze zien, meten en beoordelen in een fractie van een seconde of een pakket bijvoorbeeld de juiste kleur heeft, of de kwaliteit van de barcode wel goed genoeg is en of de afmetingen correct zijn.
  3. Kostenbesparingen: Gestroomlijnde processen kunnen de productiviteit verhogen, terwijl er minder fouten worden gemaakt. Dit resulteert in minder kosten.

Toepassingsvoorbeelden van machine vision

Wil je weten hoe machine vision en fixed scanners jouw organisatie verder kunnen brengen? Hier zijn alvast een paar voorbeelden.

  • Fixed scanner op vorkheftruck

Als een vorkheftruckchauffeur nu een pakket oppakt, moet hij naar buiten hangen (of misschien zelfs uit zijn heftruck stappen) om een barcode te scannen. Met een fixed scanner op het vorkenbord van zijn heftruck werkt hij prettiger, sneller en beter. Hij hoeft alleen langs het pakket te rijden, want dankzij machine vision scant de fixed scanner het pakket. De heftruckchauffeur ziet het op zijn truck terminal of handheld terminal als een pakket niet helemaal aan de eisen voldoet.

  • Barcodes van elektronica-onderdelen

De onderdelen van elektronica zijn soms piepklein. Toch is elk afzonderlijk onderdeel voorzien van een barcode, die wij als mens nauwelijks kunnen lezen. In een vaste opstelling is er nog geen seconde oponthoud, want de fixed scanner leest die minuscule barcodes probleemloos.

  • Fixed scanners bij het laaddok

Als een vrachtwagen bij een laaddok aankomt, wil de ontvangende partij niet alleen de barcodes checken, maar ook de dozen controleren op eventuele beschadigingen. Bovendien hecht een ontvanger misschien aan kwaliteit en wil hij of zij dat alle dozen exact de juiste kleur hebben. Zulke kwaliteitseisen nemen de fixed scanners moeiteloos mee in de controle.

Machine vision van Dalosy

Nog meer weten? Neem een kijkje op onze website of neem contact met ons op voor een vrijblijvend demo!

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW