Lange levertijden en prijsverhogingen

Background blocks

Corona heeft een grote impact gehad op meerdere onderdelen van de samenleving, waaronder op de handel. Zowel bedrijven als consumenten kregen te maken met lange levertijden en onverwachte prijsstijgingen.

Na meerdere lockdowns en beperkingen is de samenleving weer op gang gekomen. Toch zijn nog niet alle problemen opgelost. Hoe kunnen we hiermee omgaan? We vertellen erover in dit blog.

Hoe zijn we in deze situatie beland?

De productie van onze apparatuur ligt veelal in het verre oosten, met name in China.
Tijdens corona heeft China rigoureus gehandeld. Niet alleen fabrieken, maar hele steden gingen op slot. Hierdoor kwamen zowel de productie als de logistiek maandenlang stil te liggen.
Doordat China geen overheidssteun biedt, vielen daarnaast veel kleinere fabrikanten en ondernemers om – de toeleveranciers voor de grote fabrieken. Containerprijzen gingen wel drie tot vijf keer omhoog. Daardoor besloten veel partijen tijdelijk over te gaan op luchtvracht.

Vraag en aanbod

In die tijd was de verwachting dat de vraag omlaag zou gaan. Overal in de wereld werd minder geproduceerd, waren fabrieken gesloten en zaten werknemers thuis. Dus verwachtte iedereen dat ook de vraag naar producten zou afnemen. Het tegenovergestelde gebeurde. Het verschil tussen vraag en aanbod raakte totaal uit balans.

Schaarste

Vanwege corona ging iedereen thuiswerken. De vraag naar extra apparatuur explodeerde. Tegelijkertijd groeide de e-commerce handel enorm. Door de grote vraag naar IT-apparatuur ontstond een tekort aan grondstoffen, met name stoffen waar halfgeleiders en chips van worden gemaakt.

Door het tekort aan chips ontbraken er essentiële onderdelen voor verschillende typen apparatuur, die daardoor niet kon worden geassembleerd. Dit heeft niet alleen onze markt getroffen. Ook andere sectoren, waaronder de auto-industrie, heeft daar enorm veel last van gehad.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne leidde ook tot een grotere vraag naar chips vanuit de defensie-industrie. Dit betekent dat de weinige chips die er zijn, over nog meer partijen moeten worden verdeeld.

Als leverancier zit Dalosy midden in de hectiek.

Positieve vooruitzichten

Inmiddels lijkt de markt weer enigszins te stabiliseren. De productie is weer op gang gekomen en sommige levertijden zakken naar een redelijk niveau. Vooral bij mobiele apparatuur zien we duidelijk verbetering. Dat is helaas nog niet het geval bij netwerkapparatuur die we nodig hebben voor draadloze infrastructuur. Hiervoor gelden nog steeds levertijden van zes maanden tot een jaar. Dit vanwege enorm lange back-orders die eerst moeten worden weggewerkt.

Bij Dalosy richten we ons op de toekomst. De lange levertijden zullen nog wel even aanhouden, dus daarmee moet je ook op de lange termijn rekening blijven houden. We spelen hierop in door apparatuur op voorhand al te reserveren bij fabrikanten. Ook kopen we meer in dan nodig, zodat we kunnen bufferen.

Tip van Dalosy

De komende jaren kunnen we nog meer prijsverhogingen van fabrikanten verwachten. De belangrijke tip van dit blog is dus: plan je projecten goed vooruit. Kijk nu al verder dan 2023 en 2024. Zoek van tevoren uit welke bestellingen je moet plaatsen. Dan kunnen wij een goede inschatting maken met betrekking tot de levertijden.

Overleg daarbij nadrukkelijk over de levertijden. Onze accountmanagers weten wat er speelt. Ze kunnen je geld besparen met een goede planning!

Maak een afspraak

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW