Internet of Things: wat kun je ermee?

Background blocks

IoT, big data, business intelligence… er gaat geen dag voorbij zonder dat we met geavanceerde technologieën om de oren worden geslagen. Ze volgen elkaar zo snel op, dat je ze haast niet kunt bijhouden. Gaat de wereld alweer veranderen? En wat kun je dan eigenlijk met dat Internet of Things?

Zo nieuw is het IoT niet eens. Het bestaat al sinds het begin van de jaren ’90. In die tijd was het idee dat alle mensen en objecten een RFID (radio-frequency identification) chip zouden krijgen. Daarmee kon alles en iedereen worden geïdentificeerd en werden er allerlei toepassingen mogelijk. Hoewel RFID inmiddels voor diverse doeleinden succesvol wordt ingezet, is de verwachting dat RFID alles en iedereen met elkaar zou verbinden niet uitgekomen.

Maar wat is het Internet of Things precies?

Behalve mensen zijn ook objecten verbonden met het internet om via het netwerk gegevens uit te wisselen. Zoals slimme horloges, koelkasten, thermostaten, auto’s, medische apparatuur en vliegtuigen. Omdat het niet om mensen gaat, maar om dingen, werd dit het Internet of Things (IoT) genoemd. Naar verwachting maken er in 2025 75 miljard objecten deel uit van het IoT.

Gezien de gigantische hoeveelheden data die gegenereerd wordt door het IoT, spreken we van big data. Het gaat hierbij om sets van data die te groot zijn om in een normale database te onderhouden. Dit kan komen doordat de hoeveelheid, de snelheid of de diversiteit van de data te groot is. Op zichzelf kun je niets met big data. De gegevens moeten worden geanalyseerd en gestructureerd voordat ze bruikbaar zijn.

Toepassingen uit het dagelijkse leven

Klantenpas om data te verzamelen

We kennen allemaal de klantenpas, waarmee winkelketens enorme hoeveelheden data verzamelen aan de hand van onze dagelijkse boodschappen. Met behulp van software wordt data gefilterd, geanalyseerd en bruikbaar gemaakt. Data over populaire producten, optimale looproutes en kassa-aanbiedingen levert informatie op die retailers slim kunnen inzetten.

Onderhoudsbeurten automatisch aansturen

Om ervoor te zorgen dat de lift in een gebouw veilig blijft, moet de lift regelmatig onderhouden worden. Door data over het liftgebruik, de laatste onderhoudsbeurt en de gebruikte onderdelen te analyseren, kan de onderhoud automatisch worden aangestuurd. Zo ontvangt de monteur een berichtje wanneer de lift een onderhoudsbeurt nodig heeft en welke onderdelen meegenomen moeten worden.

Parkeertoepassing: spaart file, stadsdrukte en milieu

Onderweg naar Utrecht wil je weten waar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplek is. Je parkeerapp zoekt actuele informatie voor je op. Op de Catharijnesingel blijkt een plek vrij te zijn. Je navigatiesysteem dirigeert je auto daar automatisch naartoe. Voor deze toepassing wordt data verzameld, bruikbaar gemaakt, geanalyseerd, uitgewisseld en ingezet voor die ene parkeerplaats voor jou. De voordelen van deze parkeertoepassing: minder file, minder verkeer naar dezelfde plekken en zowel het milieu als de stad worden minder zwaar belast.

Wat kan het bedrijfsleven met IoT?

De data die op IoT wordt uitgewisseld, kan voor veel bedrijven de nodige efficiency opleveren. Maar het is niet een kwestie van opties aanklikken en morgen beginnen. Een goede voorbereiding is belangrijk. Het begint met twee vragen: waar hebben we het voor nodig en wat kunnen we ermee? Want je hebt een plan en een doel nodig voor het gebruik van het Internet of Things. Welke processen wil je verbeteren? En wat wil je daarmee bereiken: efficiency? Een betere klantbeleving? Marktleiderschap? Meer veiligheid?

Voorraadbeheer

Retailers en logistieke partijen kunnen big data benutten om hun voorraadbeheer te optimaliseren. Zo kunnen camera’s of sensoren inzetten die continu de voorraad in de schappen en stellingen meten en bekijken. Ligt de voorraad goed in de schappen? Is er genoeg? Dit levert bruikbare informatie op over het aanvullen van de voorraad.

Digitale paskamer

Modeketens kunnen overgaan op een digitale paskamer. Daarin hoef je niet steeds kleding aan en uit te trekken. De slimme spiegel herkent je, analyseert je en kleedt je aan. In feite is die spiegel een groot beeldscherm met camera. Jij selecteert een roze T-shirt, de spiegel laat zien hoe dat shirt je staat. Andere kleur? Andere maat? Klik maar aan. Wat een irritatie, zweet en tijd scheelt dat! Als je blij bent met het resultaat, kun je als klant ook nog een foto maken en op Instagram zetten. Deze toepassing levert de keten een coole uitstraling op, een snelle toename van de naamsbekendheid en een grote toeloop van jonge klanten.

IoT werkt ook voor Dalosy

Ook bij Dalosy benutten we de mogelijkheden van IoT. Dankzij de gegevensuitwisseling via internet kunnen wij de systemen van onze klanten steeds beter en sneller onderhouden. We kunnen constant monitoren welke softwareversie op een systeem draait, welke security patches moeten worden geïnstalleerd en wanneer dat moet gebeuren. Daarnaast kunnen we dankzij IoT proactief onderhouden, zodat we onze services steeds verder kunnen verbeteren.

Alle bedrijven op het Internet of Things?

Is IoT het antwoord op alles? Mis je de boot als je niet onmiddellijk gebruik gaat maken van het Internet of Things? Wij denken dat niet elk bedrijf beter wordt van de mogelijkheden die IoT biedt. Blijf dus altijd kritisch nadenken.

Breng het volgende in kaart:

  • Tegen welke knelpunten loop je aan?
  • Welke processen kun je efficiënter, beter, aantrekkelijker en veiliger maken?
  • Kun je daar het IoT voor inzetten?

Sommige toepassingen lossen diverse problemen op, verhogen de efficiency en verlagen je kosten. Zoals de genoemde parkeertoepassing. Andere toepassingen zijn leuk en handig, maar leveren niets op. Als kritische partner adviseert Dalosy je graag over de zin en onzin van IoT. We kunnen je helpen met een business case, een zorgvuldige berekening en alternatieve mogelijkheden.

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW