Coronavirus: hygiënemaatregelen voor het gebruik van mobiele apparatuur

Background blocks

Gezien de snel evoluerende situatie met het coronavirus (COVID-19), is het uitermate belangrijk dat iedereen maatregelen neemt om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Dus regelmatig je handen wassen, geen handen schudden, sociale distantie en indien mogelijk thuiswerken. Waar niet thuis gewerkt kan worden, is het verstandig extra hygiënemaatregelen te nemen. Zo ook met het gebruik van ons mobiele apparatuur.

 

Besmettingsgevaar op de werkvloer minimaliseren

Waar medewerkers in kantoor in veel gevallen gemakkelijk thuis kunnen werken, is dat voor medewerkers in ziekenhuizen, magazijnen, fabrieken, winkels en distributiecentra onmogelijk. Des te belangrijker is het voor deze organisaties om besmettingsgevaar op de werkvloer te minimaliseren door de maatregelen en richtlijnen van het RIVM op te volgen.

Is er besmettingsgevaar via mobiele apparatuur?

In veel ziekenhuizen, magazijnen, fabrieken, winkels en logistieke bedrijven worden mobiele devices, scanners, printers en voice apparatuur ingezet. Vaak worden de apparaten in ploegendiensten door meerdere medewerkers gebruikt. Hoewel de kans zeer klein is dat het virus ook via voorwerpen besmettelijk is, wordt het niet helemaal uitgesloten. Wij adviseren dan ook om de apparaten altijd goed te reinigen en te desinfecteren.

Hoe kunnen de mobiele devices, scanners en printers het beste gereinigd worden?

De richtlijnen voor het effectief reinigen van een apparaat is voor elk apparaat anders. Zo bevat de apparatuur voor ziekenhuizen een speciale behuizing en zijn de devices anders ontworpen dan de devices voor winkels, fabrieken of magazijnen.

Vaak kun je in de gebruikshandleiding van het apparaat gedetailleerde instructies vinden voor het grondig desinfecteren van jouw exacte model. Je vindt hier informatie over welke reinigingsmiddelen veilig zijn om te gebruiken, inclusief de zuiverheid en formuleringsniveaus voor elk ingrediënt, evenals een lijst van reinigingsmiddelen die absoluut niet mogen worden gebruikt. Ook de voorzorgsmaatregelen en praktische tips voor het omgaan van het apparaat tijdens reinigingsprocessen worden hier gedetailleerd beschreven. Dus lees altijd de meegeleverde richtlijnen voordat je de apparaten schoonmaakt. Mocht je vragen hebben of de gebruikshandleiding van jouw apparatuur niet meer kunnen vinden, kun je altijd contact opnemen met ons team.

Algemene hygiëne-maatregelen voor het gebruik van mobiele apparatuur

Om besmettingsgevaar via de apparaten maximaal te beperken, raden wij je ook aan de adviezen van Darrel Hicks op te volgen. Darrel Hicks, nationaal erkende expert op het gebied van infectiebeheersing, geeft in zijn whitepaper ‘Best Practices for Infection Prevention‘ onderbouwde voorschriften voor het reinigen en desinfecteren van mobiele apparatuur. Hoewel de whitepaper geschreven is voor de gezondheidszorg, bieden de aanbevelingen van Hicks een solide basis voor bedrijven in alle sectoren bij het nemen van aanvullende voorzorgsmaatregelen om de gezondheid van werknemers en klanten te beschermen.

1. Was regelmatig je handen

Dit advies is zo simpel, maar ontzettend effectief tegen virusverspreiding. Was je handen altijd vóór en na het gebruik van een mobiele device, scanner of printer!

2. Reinig en desinfecteer het device altijd vóór en na je shift

Stel zo snel mogelijk een reinigingsprotocol op met behulp van de OEM (Original Equipment Manufacturer) richtlijnen zodat medewerkers routinematig de mobiele apparaten, scanners en printers reinigen en desinfecteren.

3. Creëer bewustzijn bij je medewerkers

Herinner je medewerkers eraan regelmatig hun handen te wassen en hun apparaten te desinfecteren door bijvoorbeeld op verschillende plekken de reinigingsinstructies op te hangen en teksten als ‘Vergeet niet je handen te wassen‘, ‘Shift begonnen? Desinfecteer eerst je scanner‘ of ‘Klaar met werken? Desinfecteer je mobiele device‘.

4. Maak eerst het device schoon, voordat je het desinfecteert

Desinfecteren werkt minder goed op een vuil oppervlakte. Begin daarom altijd eerst met het reinigen van een device. Doe dit enkel met een vochtig microvezel doekje. Volgens verschillende onderzoeken verwijder je hiermee al 98% van de bacteriën en 93% van de virussen.

5. Desinfecteer het apparaat volgens de instructies

Om gevaarlijke en langlevende bacteriën te verwijderen, is het belangrijk om het apparaat na het reinigen ook te desinfecteren. Om het apparaat niet te beschadigen, is het belangrijk dat het reinigingsmiddel goedgekeurd is door de EPA.

  • Doe wat reinigingsmiddel op een vochtig doekje of gebruik een vochtig wegwerp reinigingsdoekje. Giet het reinigingsmiddel nooit direct op het apparaat.
  • Maak voorzichtig het gehele apparaat schoon. Vergeet niet de toetsen en de
    ruimte tussen de toetsen goed schoon te maken.
  • Maak na het schoonmaken direct het display droog met een zachte, niet-schurende doekje om strepen te voorkomen.
  • Laat het apparaat aan de lucht drogen voordat je het weer gebruikt.

6. Voorkom ophoping

Desinfecterende middelen laten vaak een dun laagje achter op de oppervlakte dat zich blijft opstapelen. Maak het apparaat daarom ook regelmatig schoon met isopropyl alcohol (isopropanol/IPA) om de achtergebleven laagjes reinigingsmiddel te verwijderen.

7. Wees extra hygiënisch met Voice-apparatuur

Maak je in de magazijn of winkel gebruik van voicepicking? Dan is het belangrijk dat naast de bovenstaande hygiënemaatregelen, ook ieder medewerker zijn eigen earpad en microfoon heeft.

Heb je nog vragen?

Mocht de situatie zich verder ontwikkelen en aanvullende informatie of richtlijnen hierover beschikbaar komen, dan zullen we dit blog bijwerken. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW