Checklist: voor een betrouwbaar en veilig draadloos netwerk

Background blocks

De basis voor IoT of Enterprise Mobility is een goed functionerend draadloos netwerk. Net als water, gas en licht is WiFi een noodzaak geworden voor een goede bedrijfsvoering. Heb je plannen om een draadloze infrastructuur aan te leggen? Of wil je je bestaande WiFi netwerk uitbreiden om zwakke plekken op te lossen? Lees dan verder en maak gebruik van de checklist die we voor je hebben gemaakt.

Dalosy is specialist in de aanleg en het beheer van draadloze netwerken. In ons werk zien we vaak dat bedrijven zich vrij snel richten op de details van een draadloos netwerk. Terwijl ze beter iets langer kunnen stilstaan bij de basisaspecten van een WiFi netwerk die belangrijk zijn voor de werking, continuïteit en toekomstgerichtheid van het netwerk.

Een draadloos netwerk aanleggen. Wat houdt dat in?

Het ene bedrijf is het andere niet. Als je logistiek dienstverlener bent en je wilt in je hele distributiecentrum draadloos kunnen werken, stel je andere eisen dan een luchthaven die in de vertrekhal gratis WiFi wil aanbieden.

In beide organisatietypen gaat het om een groot oppervlak waar dagelijks honderden of duizenden mensen rondlopen, maar toch zijn de situaties verschillend. In het distributiecentrum verrichten die mensen continu logistieke handelingen met handheld terminals, die via WiFi verbinding moeten maken met een warehouse management software systeem. In de vertrekhal hebben die duizenden mensen hun eigen mobiel en laptop bij zich. Ze willen snel informatie over hun vlucht. Ze hebben hun boarding pass op hun mobiel staan. Ze appen met het thuisfront, waar ook ter wereld, om te vertellen dat ze onderweg zijn. Ze checken even hun mail. Dat moet het draadloos netwerk allemaal aankunnen én de dekking moet optimaal geregeld zijn.

Hoewel ieder project anders is, zijn er een aantal vaste elementen die noodzakelijk zijn voor een goede uitvoering. Daarom hebben we een handige checklist voor je gemaakt. Maak gebruik van onze ervaring en leg een stevige basis door over deze elementen na te denken.

1. Stel je wensen en eisen op voor je draadloze netwerk

Waarvoor wil je het draadloos netwerk gebruiken? Gaat het om data, voice, video, locatiebepaling, gastentoegang? Of een combinatie daarvan? Voor elke toepassing moet het systeem aan specifieke eisen voldoen. Maak een overzicht van je doelen, eisen en wensen voor het WiFi netwerk.

2. Maak een plan

Voor een goed functionerend WiFi netwerk heb je een plan nodig. Hoewel de technologie snel verandert, ben je met een goed plan beter voorbereid op de toekomst. Die solide basis is en blijft het beste uitgangspunt.
Om een plan te maken, breng je eerst de bestaande netwerk infrastructuur in kaart. Kun je die nog gebruiken voor de nieuwe situatie of moet die worden vervangen, uitgebreid of verbeterd? En hoe zit het met de bekabeling, switches en overige netwerk componenten: zijn die geschikt voor wat je wilt bereiken?

3. Laat een Site Survey uitvoeren

De kwaliteit van je WiFi netwerk valt of staat met een gedegen site survey. Je hebt een expert nodig die de hele locatie inmeet. Hij of zij kan vaststellen hoe veel access points er moeten komen voor een goede dekking, afhankelijk van jouw situatie en locatie. Minstens zo belangrijk is het om te bepalen waar ze komen te hangen. Het is niet een kwestie van hoe meer, hoe beter. Plaats je te veel access points, dan kunnen ze elkaar in de weg zitten. Tijdens de site survey wordt ook gekeken naar hoe ze moeten worden gemonteerd. Plaats je ze achter een airco, een kabelgoot of een stalen balk, dan heb je qua bereik en dekking geen goed resultaat. De expert weet hoe je dat strategisch aanpakt.

De site survey houdt ook rekening met interferentie van andere bronnen. Bijvoorbeeld van een alarmsysteem, een camera die een signaal afgeeft of een snelheidsmeter van de politie die toevallig langs de weg staat opgesteld. Die kunnen allemaal storing geven op je WiFi. Bij Dalosy maken we een gedetailleerd rapport van elke site survey. Dit document kun je goed gebruiken voor je projectplan.

4. Kies de juist frequentieband

Je kunt WiFi gebruiken op de 2.4 GHz- en de 5 GHz-frequentieband. Onder andere de drukte van het verkeer in je omgeving bepaalt welke band je het beste kunt kiezen. Een netwerk engineer van Dalosy meet dit tijdens de site survey.
Heb je een winkel in de binnenstad, dan ben je omringd door andere bedrijven die ook allemaal WiFi hebben. Op de 5GHz-frequentieband zijn meer kanalen beschikbaar waardoor je minder kans hebt op storing van andere WiFi apparaten. Ook heb je op deze band geen storingen van bluetooth, alarmsystemen en draadloze audioapparatuur. De 5GHz-frequentieband heeft wel minder bereik dan de standaard 2.4 GHz-frequentieband. De hogere frequentie komt namelijk lastiger door muren en plafonds.

5. Denk na over de security-eisen die je aan je WiFi stelt

Hoe is de security op dit moment geregeld? Kan het beter? Dan is dit een mooie gelegenheid om naar de nieuwste standaard gaan. Betrek hierbij de mensen die de IT en/of de bedrijfsapplicaties beheren. Zij hebben daar vaak al over security nagedacht. De communicatie over en tijdens zo’n project is sowieso belangrijk.

Voor de beveiliging van je WiFi netwerk zijn diverse technieken beschikbaar. Laat je daar goed over voorlichten. Zo gaat authenticatie volgens een bepaalde standaard. Die kun je bijvoorbeeld laten instellen in combinatie met je eigen bedrijfslogin. Bepaal vooraf wat werkbaar is. Welke mensen hebben toegang nodig tot de diverse applicaties? Hoe veel mensen moeten toegang hebben tot het systeem? Maken er veel mensen gebruik van je gastennetwerk? Dan is een goed gesprek over security zeker geen overbodige luxe. Je kunt de beveiligingsmaatregelen in de WiFi en in je eigen bedrijfscommunicatie instellen. Ook meertraps-authenticatie via diverse apparaten en technieken is een mogelijkheid.

6. Kies de juiste access points

Het access point zelf is er ook in diverse uitvoeringen. Er zijn access points met een interne antenne en access points met een externe antenne. De eerste variant ziet er mooier uit. Die zie je vaak in winkelomgevingen. Devices met een interne antenne zijn te gebruiken in ruimten die maximaal 3 meter hoog zijn. Zit het plafond hoger, dan is er vaak een device met een externe antenne nodig. De externe antenne maakt het apparaat wat krachtiger. De omgeving is bepalend voor je keuze.

Nadat je de checklist hebt afgevinkt, is het tijd om het WiFi netwerk daadwerkelijk aan te leggen en te gaan testen. Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuzes? Schakel dan een van onze professionele netwerk engineers in!

Over Dalosy

Bij Dalosy hebben we vele jaren ervaring met Enterprise Mobility en draadloze netwerken. Sportscholen, supermarkten, distributiecentra en nog veel meer organisatietypen hebben we van A tot Z begeleid bij het inrichten of herinrichten van een draadloos netwerk. Van oriëntatie tot uitvoering en beheer, we regelen alles voor je. Met Dalosy als je vaste partner kun je veel sneller inspelen op ontwikkelingen. Wij kennen jouw organisatie en reageren proactief op veranderingen.

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW