AET

Background blocks

Voor een grote multipurpose haventerminal als Antwerp Euroterminal (AET) is een optimale connectiviteit essentieel om de activiteiten te ondersteunen. Vijftien jaar geleden leed de organisatie onder een onstabiel wifi-netwerk. Dalosy verving het netwerk door een solide narrowband-oplossing in combinatie met de juiste scanners. Daarmee werden de stabiliteit én operationele efficiëntie naar een hoger niveau getild. Een hechte samenwerking begon en intussen is Dalosy uitgegroeid tot hét aanspreekpunt voor robuuste en betrouwbare Enterprise Mobility oplossingen.

Over AET

Antwerp Euroterminal nv is de grootste multipurpose terminal in Europa. Het is ook de thuishaven van de Grimaldi Groep. AET is gespecialiseerd in verschillende cargotypes en behandelt dagelijks breakbulk, containers, projectcargo, heavy lifts, voertuigen en allerlei andere RoRo-eenheden. De ligging van AET op de Linkerscheldeoever in de Antwerpse haven is ideaal voor het laden en lossen van zee- en binnenschepen, treinwagons en vrachtwagens. AET biedt ook een logistiek platform voor diverse autofabrikanten. Momenteel beschikt de terminal over een oppervlakte van 150 hectare en een kaailengte van 2,2 kilometer. Jaarlijks worden er ruim 200.000 containers, 750.000 voertuigen en 230.000 ton stukgoederen behandeld.

Gekozen oplossingen

Advies & Consultancy
Auto-ID
Mobile Computers
Netwerk Infrastructuur
Barcode Scanners
Service & Beheer

Een deskundige partner met ervaring in de haven

Het spreekt voor zich dat een betrouwbare mobiele connectiviteit voor de activiteiten in de haventerminal een must is. Zo kwam AET bij Dalosy terecht. Dalosy adviseerde hen destijds een netwerk op basis van narrowband. Die technologie garandeerde een zeer brede dekking en een robuuste verbinding met slechts enkele antennes. De mobiele communicatie werd aangestuurd via speciale middleware. Die zorgde ervoor dat zelfs bij verbindingsproblemen de sessies nooit werden onderbroken. Na een ‘proof of concept’ onder de technische begeleiding van Dalosy volgde een succesvolle installatie van de oplossing. Aansluitend zorgde Dalosy ook voor de juiste scanapparatuur.

“Destijds deden we een beroep op een eigen wifi-netwerk. Dat was uiteraard nog niet zo geavanceerd en stabiel als de huidige standaarden. De aanhoudende verbindingsproblemen en de ongemakken die daarmee gepaard gingen, deden ons bijna vijftien jaar geleden op zoek gaan naar een stabieler alternatief. We beseften uiteraard dat een stabiele oplossing voor een terrein van 300 voetbalvelden groot geen evidentie was.”

Mark Engels, CTO bij AET

Jarenlang werkte die narrowband-oplossing onberispelijk. Toen de technologie verouderd raakte, werd het netwerk een paar jaar geleden vernieuwd. De toenemende vraag aan bandbreedte op de terminal en de diverse apparatuur van derden, deed AET stevig investeren in een solide wifi-opstelling.

Een specifieke bijkomende uitdaging in de business is dat voertuigfabrikanten geregeld een extra teken aan de barcode toevoegen. Mark Engels: “Als we zulke codes uitlezen, zullen ze niet corresponderen met de gegevens in de database. Daarom hebben we – samen met Dalosy – de toestellen zo geconfigureerd dat de data toch bruikbaar is, onafhankelijk van wijzigingen aan de barcode van de verschillende fabrikanten. Ook voor dat soort zaken is de technische ondersteuning van Dalosy belangrijk.”

“Al die jaren bleef Dalosy ons van de beste industriële scanners in de markt voorzien. We kunnen gerust stellen dat Dalosy op dat vlak een partner is geworden. Een groot voordeel is dat de reseller heel veel ervaring in de Antwerpse haven heeft. Dat maakt dat we steeds scanners in handen krijgen die in onze omgeving thuishoren. Dalosy kent ook de software op de toestellen door en door. Verder kunnen we voor de ‘troubleshooting’ bij eventuele storingen of voor bijkomend advies steeds een beroep doen op de aftersales service. Dan helpt het technische team ons steeds weer verder.”

Mark Engels, CTO bij AET

Connectiviteit in de praktijk

Vanuit zijn centrale Terminal Operating System (TOS) verstuurt AET continu opdrachten naar de medewerkers op het terrein. Met mobiele handheldterminals (HHT’s) en vehicle mounted terminals (VMT’s) registreren zij de uitvoering van hun taken en worden alle transacties in real-time naar de backoffice teruggestuurd. AET kan daardoor de operationele bedrijfsprocessen efficiënt beheren en monitoren. Dagelijks zet AET een dertigtal VMT’s en een vijftigtal HHT’s in. Daarbij zweert AET bij de toestellen van Zebra Technologies. “Onze gebruikers zijn daar zo enthousiast over dat we er nog meer van zullen aanschaffen. Dit model draait op Android en is helemaal van deze tijd. De roaming verloopt vlekkeloos dankzij de optimaliseringen van Android tegenover het verouderde Windows CE. Zelfs het scannen van een barcode dwars door een geblindeerde ruit werkt feilloos. Bovendien is de bandbreedte tussen de handscanners en onze servers meer dan verdubbeld”, vertelt Mark Engels. “Verder hebben we onlangs een aantal robuuste ET56-tablets aangekocht. Die gebruiken we bijvoorbeeld bij de behandeling van partijen hout of rollen papier.”

NU ABONNEREN

A PEAK TECHNO L OGIES COMPANY

Updates

© Dalosy 2024 | Design by FPW